Ελληνικό Δημόσιο Σχολείο

Προς τους χρήστες: Δέχομαι την κριτική σας , όσο σκληρή και αν είναι. Επιθυμώ , όμως , αυτή να γίνεται επώνυμα.

Όνομα:
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ, Greece

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Πρώτα ο δάσκαλος, του Τάσου Κουράκη*

Όταν η χώρα μας βιώνει μια ανθρωπιστική κρίση με επιταχυνόμενους ρυθμούς χειροτέρευσης, την καλπάζουσα ανεργία, τις καθημερινές πλέον αυτοκτονίες και την πτωχοποίηση του συνόλου σχεδόν του πληθυσμού, τότε το κοινωνικό αγαθό της Παιδείας όχι μόνον δεν μπαίνει σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τα άλλα οξυμένα προβλήματα, αλλά αποκτά ακόμη μεγαλύτερη επικαιρότητα, με το αξιακό της φορτίο να καθίσταται περισσότερο από ποτέ αναγκαίο για την επιβίωση του λαού, για την ανόρθωσή του και την έξοδο από τη βαρβαρότητα που τον οδηγούν οι μνημονικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Φτάνει να στηριχθεί στον εκπαιδευτικό που δοκιμάζεται ανηλεώς. Από τον πρωτοδιόριστο δάσκαλο με τα εξακόσια κάτι ευρώ, ως τον καθηγητή πανεπιστημίου που με τα συνεχή 12% απαξιώνεται ο ρόλος του και οι σπουδές του.
* Με τους «εξωτερικούς» των συμβουλίων των ΑΕΙ του νόμου Διαμαντοπούλου να έχουν το πάνω χέρι κι ας μη διαθέτουν πανεπιστημιακό δίπλωμα οι ίδιοι.
* Με τον καθηγητή και τον δάσκαλο να «αξιολογούνται» από μονοπρόσωπα όργανα (διευθυντή ή σύμβουλο) για να δικαιολογηθεί η καθήλωσή τους στην ίδια βαθμίδα και η περιστολή του μισθού τους, έως την απόλυση, μόνο και μόνο γιατί το επιτάσσει το Μνημόνιο για τις 15.000 ή τις 150.000 απολύσεις.
* Με την περικοπή των εκπαιδευτικών αδειών για μεταπτυχιακές σπουδές.
* Με τον εκπαιδευτικό στην ιδιωτική εκπαίδευση βορρά στα συμφέροντα των ιδιοκτητών και με κουτσουρεμένο τον μισθό.
* Με τους εκλεγμένους λέκτορες και επίκουρους να περιμένουν δυόμισι και πλέον χρόνια για τον πολυπόθητο διορισμό και να εμπαίζονται διαρκώς από όλες τις πολιτικές ηγεσίες των μνημονικών υπουργείων, λες κι είναι επαίτες και όχι καταξιωμένοι και εκλεγμένοι επιστήμονες.
* Με την περικοπή των συμβασιούχων των ΑΕΙ και τη δυσλειτουργία των σπουδών.
* Με τους δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές και ωρομίσθιους καθηγητές επιτυχόντες του ΑΣΕΠ στην ουρά της ελεεινής «εφεδρείας».
* Με τη συνολική απαξίωση των «λειτουργών» που μορφώνουν τα παιδιά μας μπλα μπλα μπλα και άλλες πομφόλυγες.
Και να αισθάνεσαι να τους γυρίσεις στα μούτρα αυτά περί «λειτουργών» όταν καταδικάζονται οι δάσκαλοι της νέας γενιάς στην ανέχεια. Και να ʼναι αυτό σαν το ίδιο που συμβαίνει στον χώρο των τεχνών και του πολιτισμού, όπου επαναλαμβάνεται σαν καραμέλα «ηθοποιός σημαίνει φως» και να τους αντιτείνεις το ορθόν ότι «ηθοποιός σημαίνει φως, νερό, τηλέφωνο, κοινόχρηστα, το γάλα του παιδιού, κ.ά.».
Όχι κυρία Διαμαντοπούλου της κατεδάφισης του δημόσιου σχολείου και του κάθε νεοφιλελεύθερου υπουργού του Μνημονίου. Για να υπάρξει το αίτημα «πρώτα ο μαθητής», πρέπει να έχει εξασφαλιστεί το «πρώτα ο δάσκαλος» σε ένα κλίμα αξιοπρέπειας, δημοκρατίας και αλληλεγγύης.
Γιατί ο δάσκαλος δεν έπεται, προηγείται και ηγείται. Γι' αυτό και αυτό οι δάσκαλοι όλων των βαθμίδων όχι μόνο θα το απαιτήσουν και θα το διεκδικήσουν, αλλά και θα το ΠΕΤΥΧΟΥΝ. Και αυτό κόντρα στην τρικομματική συμφωνία της προηγούμενης Βουλής με Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ, αλλά και κόντρα στη νυν τρόικα Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. Οι εκπαιδευτικοί με ψηλά το κεφάλι θα νικήσουν.


* Ο Τάσος Κουράκης είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης, συντονιστής της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων


ΠΗΓΗ:http://chatzifokos.blogspot.gr/2012/07/blog-post_5054.html-ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ

1 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΜΑΡΟΥΓΚΑΣ είπε...

Γ. Κατσιφάρας: Από «θεληματάρης» «τραπεζικός» και υπουργός

Γιατί η πολιτική πιάτσα θα θυμάται πάντοτε τον άνθρωπο των Παπανδρέου


Η ζωή του Γιώργου Κατσιφάρα είναι ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα. Οχι απαραιτήτως πολιτικό. Είναι μια ιστορία με πολιτική, χρήματα και σεξ, μια επιτομή της ιστορίας της χώρας μας.



Γεννημένος στο Καλέντζι της Αχαΐας, ο Γεώργιος Κατσιφάρας είχε το εφόδιο που χρειαζόταν ένας νεαρός που τελείωσε το γυμνάσιο στην επαρχία του και ταξίδεψε στην πρωτεύουσα για να βρει μια δουλειά εκεί στα μέσα της δεκαετίας του '50.


Το μέσον, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ήταν ο Γεράσιμος, μακρινός συγγενής του Κατσιφάρα αλλά κυρίως συμπατριώτης κι αυτός του Γεωργίου Παπανδρέου, του οποίου ήταν προσωπικός οδηγός. Ενας από τους συμπαθέστερους επαγγελματίες παρατρεχάμενους των πολιτικών ηγετών της εποχής, ο Γεράσιμος ανέλαβε την επιχείρηση τακτοποίησης του Κατσιφάρα που έπρεπε κάπου να βρει στέγη και τροφή.



Μπροστά ο Γεράσιμος, πίσω ο Κατσιφάρας, φθάνουν ένα πρωί στο σπίτι και Γραφείο του Γ. Παπανδρέου. Ο Γεράσιμος τον παρουσιάζει στον Γέρο και προτείνει να τον τακτοποιήσουν προσωρινά στο Καστρί. Ο Γέρος εγκρίνει την ένταξη του Κατσιφάρα στην ομάδα βοηθών του και η ζωή του Κατσιφάρα αλλάζει...



«Ημουν για χρόνια θεληματάρης στο Καστρί» θα αφηγείται χρόνια αργότερα ο πολλάκις εν συνέχεια διατελέσας υπουργός.

Πώς αξιολογείται και η, αν υπάρχει, δημόσια προσφορά του Κατσιφάρα είναι ένα ερώτημα για τους μελετητές της μικρής ιστορίας, που είναι και η πιο συναρπαστική.



Αν τώρα μας βλέπει από ψηλά, θα μας χαμογελά, ίσως και να θέλει να μας αφηγηθεί πώς έγινε διευθυντής τραπέζης και συνταξιοδοτήθηκε χωρίς ποτέ να εργασθεί σε τράπεζα.



Ο Κατσιφάρας διορίστηκε υπάλληλος της τότε ΕΤΒΑ(Ελληνική Τράπεζα Βιοµηχανικής Ανάπτυξης)το 1964, μετά την εκλογική νίκη του Γ. Παπανδρέου. Αποσπάστηκε αμέσως στο Γραφείο του υπουργού τότε Ανδρέα Παπανδρέου. Τον καιρό της Αποστασίας που ακολούθησε η ΕΤΒΑ τον άφησε ατύπως απεσπασμένο στην Ενωση Κέντρου, δηλαδή στην οικογένεια Παπανδρέου. Η δικτατορία τον απέλυσε και ο Κατσιφάρας έφυγε στον Καναδά για να επιστρέψει με τον Α. Παπανδρέου μετά την πτώση της δικτατορίας. Η κυβέρνηση Καραμανλή επανέφερε τον Κατσιφάρα στην ΕΤΒΑ, όπως και όλους τους άλλους.



Ακολούθησε μια επταετία κατά την οποία ο Κατσιφάρας ήταν τυπικά υπάλληλος της τραπέζης αλλά εργαζόταν στο Γραφείο του Α. Παπανδρέου.



Το 1981 προ των εκλογών έκανε μια εθελουσία έξοδο η ΕΤΒΑ. Ο Κατσιφάρας πήρε σύνταξη διευθυντή τραπέζης χωρίς να εργασθεί ποτέ σε τράπεζα.



Αντίο Γιώργο, η πολιτική πιάτσα θα σε θυμάται πάντοτε...


...και ας έλαβε σύνταξη διευθυντή τράπεζας χωρίς ποτέ να εργασθεί σε τράπεζα. Και ας είχε βάλει βύσμα το '50 για να τον προσλάβουν ως παρατρεχάμενο στη βίλα των Παπανδρέου και, ενώ ήταν απλώς απόφοιτος Γυμνασίου, κατέληξε πλοιοκτήτης και Υπουργός. Εννοείται με την αξία του, με τίμια και σκληρή δουλειά και με απόλυτη διαφάνεια! Γιατί αμφιβάλλετε, και εσείς αν δουλέψετε δεν θα αποκτήσετε πλοία;

Όχι λαμόγια, όχι διαπλοκή σε θάλασσες και ακτές.

Φίλιππος Μαρούγκας

27 Αυγούστου 2012 στις 9:18 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα