Ελληνικό Δημόσιο Σχολείο

Προς τους χρήστες: Δέχομαι την κριτική σας , όσο σκληρή και αν είναι. Επιθυμώ , όμως , αυτή να γίνεται επώνυμα.

Όνομα:
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ, Greece

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Η Ψωροκώσταινα...

Από το φίλο μου ΜΑΝΟ ΛΙΟΔΑΚΗ έλαβα το εξής. Το δημοσιεύω χωρίς σχόλια.

Στην εποχή που κυβερνούσε την Ελλάδα ο Καποδίστριας ζούσε στο Ναύπλιο μια ζητιάνα, που τη φώναζαν «Ψωροκώσταινα».

Σε μια λοιπόν συνεδρίαση της Συνέλευσης, κάποιος θέλοντας να πει για τη φτώχεια του Ελληνικού Δημοσίου, το παρομοίασε με την πασίγνωστη ζητιάνα.

Από τότε η λέξη επαναλήφθηκε στις συζητήσεις και τελικά επικράτησε. Μόνο που, όταν λέγεται τώρα δεν εννοεί το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά ολόκληρη τη χώρα...

Η όλη ιστορία της Ψωροκώσταινας (Ευ. Δαδιώτης, «Αιγαιοπελαγίτικα» τεύχος 13) είναι η εξής: «Δεν έχω τίποτα άλλο από αυτό το ασημένιο δαχτυλίδι κι αυτό το γρόσι. Αυτά τα τιποτένια προσφέρω στο μαρτυρικό Μεσολόγγι», είπε περήφανα η γριά πλύστρα Χατζηκώσταινα και τα άφησε πάνω στο τραπέζι που είχε στήσει στην πλατεία του Ναυπλίου η ερανική επιτροπή, εκείνη την Κυριακή του 1826.

Ύστερα από αυτή την απρόσμενη χειρονομία, κάποιος από το πλήθος φώναξε: «Για δείτε, η πλύστρα η Ψωροκώσταινα πρώτη πρόσφερε τον οβολό της.»

Κι αμέσως το φιλότιμο πήρε και έδωσε. Βροχή πέφταν πάνω στο τραπέζι λίρες, γρόσια και ασημικά. Αυτή ήταν η συνέχεια της φτωχής προσφοράς της πλύστρας Χατζηκώσταινας, που από εκείνη τη στιγμή απαθανατίστηκε με το παρατσούκλι «Ψωροκώσταινα». Και το παρανόμι αυτό κόλλησε έπειτα στην Ελλάδα.

Αλλά, ποιά ήταν αυτή η «Ψωροκώσταινα»;

Ήταν η κάποτε αρχόντισσα των Κυδωνιών, του Αϊβαλιού, Πανωραία Χατζηκώστα, σύζυγος πάμπλουτου Αϊβαλιώτη εμπόρου, που φημιζότανε όχι μόνο για τα πλούτη του άνδρα της, μα και για τα πολλά δικά της κι ακόμα για την ομορφιά της.

Όταν αργότερα οι Τούρκοι πυρπόλησαν την πολιτεία του Αϊβαλί, και έσφαξαν άνδρες και γυναικόπαιδα, ανάμεσα σε αυτούς που σώθηκαν ήταν και η αρχόντισσα Πανωραία Χατζηκώστα, που είδε να σφάζουν οι Τούρκοι τον άνδρα της και τα παιδιά της. Κατά καλή της τύχη ένας ναύτης την βοήθησε και μαζί με άλλους την ανέβασε σε ένα καράβι που ξεμπάρκαρε στα Ψαρά.

Εκεί αναγνωρίστηκε από τον ομοιοπαθή της Βενιαμίν τον Λέσβιο, την προστάτεψε και τον ακολούθησε στην Πελοπόννησο. Στο Ναύπλιο, ο Βενιαμίν παρέδιδε μαθήματα για να ζήσει και η Πανωραία, για να ζήσει, άρχισε να ξενοπλένει και αργότερα, με σαλεμένα σχεδόν τα λογικά της, ζητιάνευε στους δρόμους του Ναυπλίου.

Έπειτα από το περιστατικό του εράνου στο Ναύπλιο, όταν έφτασε ο Καποδίστριας στην Ελλάδα, τη συμμάζεψε κι όταν ίδρυσε το ορφανοτροφείο, η Πανωραία, που τώρα έγινε γνωστή με το παρανόμι «Ψωροκώσταινα», προσφέρθηκε να πλένει τα ρούχα των ορφανών χωρίς καμιά πληρωμή...

* Όποιος δε νυχτοπερπατεί, και αγάπες όποιος δε κάνει, μπορεί να ζει, μα της ζωής το νόημα το χάνει.
*Θυμώνεις μόνο με ανθρώπους που ξέρεις ότι μπορείς να περιμένεις περισσότερα. Συγχωρείς τους ανθρώπους που καταλαβαίνουν γιατί θύμωσες


5 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger Marisa Augeri είπε...

Η χώρα μας δεν έπρεπε να παρομοιαστεί με τη ζητιάνια-αρχόντισσα για τη φτώχεια της, αλλά για τη φιλοτιμία της. Ναι, έχει φιλότιμο ο λαός μας, απλά το έχει ξεχάσει...

18 Νοεμβρίου 2010 στις 2:10 μ.μ.  
Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

σωστά τα λες αλλά κάποτε πρέπει να παραδεχόμαστε πως εμείς τα κάναμε έτσι και όχι η Ευρώπη και τέτοιες δικαιολογίες.

19 Νοεμβρίου 2010 στις 11:58 μ.μ.  
Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Συγχρητήρια γαι τον Μάνο Λιοδάκη είναι μια καθαρή φωνή και ελπίζω έτσι να μείνει...
Ο φίλος με την "ανωνυμία"

22 Νοεμβρίου 2010 στις 12:15 μ.μ.  
Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Ανδρέα,
Όταν τα παιδιά μας, τα διδάσκουμε να στρέφονται μόνο κατά και όχι να προσπαθούν να δράσουν δημιουργικά, δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα.
Φίλε Ανδρέα,
ο αγωνιστής Οδ. δέχθηκε κάποτε τα συγχαρητήρια ενός καθηγητή για την επιτυχία του (μετά Λύκειο). Έγινε συζήτηση και σε σχετική ερώτηση γιατί δρούσε τόσο αντιδραστικά στην σχολική του ζωή, απάντησε: Μα στρεφόμουν εναντίον του, γιατί ήταν ο διευθυντής!!! και όχι γιατί ήταν κακός δ/ντής!
Μ΄ αυτό τον τρόπο και οι καλές και προοδευτικές φωνές δεν αφήνονται να ακουστούν! Ή να ανθίσουν! Γι’ αυτό, νομίζω, θα γυρίσουμε ακόμη πολύ πίσω πριν βρούμε τον βηματισμό μας! Αν τον βρούμε ποτέ!
Και κάτι ακόμη, κάποτε μου είπες κάτι, δεν νομίζω, πως δεν ήταν αλήθεια. Αν το έλεγε όμως άλλος, θα ριχνότανε στην πυράν, από κάποιους δημοκράτες….
Και δυο λόγια για την ΟΛΜΕ.
Τα αντί των ΟΛΜΕΔΩΝ κατέστρεψαν την παιδεία και όχι οι κακές κυβερνητικές επιλογές. Δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με όλα τα κυβερνητικά μέτρα. Αλλά δεν άκουσα και δεν διάβασα ποτέ στις ανακοινώσεις του σωματείου σας, να προτείνεται κάτι άλλο…. Απλά εκφράζεται η παντοτινή διαφωνία. Και αν κάποια κυβέρνηση υιοθετήσει κάποια στιγμή κάποιες από τις ελάχιστες προτάσεις της ΟΛΜΕ έχω την εντύπωση ότι ακριβώς την επομένη η ΟΛΜΕ θα τις απορρίψει ως ανεδαφικές!!!!!!!!
Αυτό είναι το χάλι όλων μας. Και μη ξεχνάς ότι ο κάθε λαός, εκλέγει τους ηγέτες που του αξίζουν! (με την αποχή του, την απογοήτευσή του ή ό,τι άλλο σκεφθείς.)

22 Νοεμβρίου 2010 στις 12:16 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΑΣ είπε...

Φίλε ανώνυμε, χαίρομαι που το μπλοκ αυτό αποκτά ολοένα και περισσότερους φίλους. Αυτό δείχνει πως γίνεται μια καλή προσπάθεια για να αποκτήσουν ελεύθερο βήμα όλοι οι πολίτες. Όταν λοιπόν οι φωνές που ακούγονται δεν βρίζουν και δεν συκοφαντούν, αυτό που καταθέτουν βγαίνει μέσα από την ψυχή τους γιατί αυτό νιώθουν, τότε αυτό που λειτουργεί καλύτερα είναι η δημοκρατία. Όσο για τους νέους μας δεν ανησυχώ όταν μιλούν, αλλά όταν σιωπούν! Όσο για την ΟΛΜΕ και όλους τους συνδικα..ληστάδες μας, καλό θα ήταν να είναι περισσότερο μαζεμένοι γιατί "΄έστι γαρ δίκης οφθαλμός, ος τα πάνθ΄ ορά"!!

22 Νοεμβρίου 2010 στις 5:28 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα