Ελληνικό Δημόσιο Σχολείο

Προς τους χρήστες: Δέχομαι την κριτική σας , όσο σκληρή και αν είναι. Επιθυμώ , όμως , αυτή να γίνεται επώνυμα.

Όνομα:
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ, Greece

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

«Βαράτε ωρέ παλιόγυφτοι!», του Ανδρέα Κατσούλα

Είναι κάπου στα 1807 στα Γιάννενα του Αλί Πασά. Ο τύραννος μετά από πολλές και μακροχρόνιες προσπάθειες καταφέρνει να συλλάβει – με προδοσία πάντα - τον μεγαλύτερο ήρωα που γέννησε ως τότε αυτός ο τόπος και δηλωμένο εχθρό του Πασά, τον Κατσαντώνη, μαζί με τα παλικάρια του. Μαζί του πιάνει και τον αδελφό του ήρωα – τον άγνωστο σε πολλούς – Χασιώτη.

Στην αρχή ο τύραννος προσπαθεί με μαλαγανιές και μπαμπεσιές να κάνει τον ήρωα Κατσαντώνη να προσκυνήσει. Και τι δεν του τάζει! Κτήματα, λεφτά, βιλαέτια, ολόκληρο το Αρματολίκι του Ξηρομέρου και των Αγράφων! Αρκεί μονάχα να προσκυνήσει τον Πασά. Ο Κατσαντώνης, παιδί του λαού, γέννημα θρέμμα της κλεφτουριάς, μεγαλωμένος με το θρύλο του Θεμιστοκλή και του Μιλτιάδη, του Αριστείδη και του Μεγαλέξαντρου ΔΕΝ προσκυνάει!

Αφού απέτυχε ο τύραννος με τη μαλαγανιά αρχίζει τις απειλές και τις φοβέρες:

«Θα σε χαλάσω ωρέ Κατσαντώνη. Θα ξεπαστρέψω τις φαμιλιές σας, θα κάψω τα χωριά σας, θα ξεπαστρέψω τον τόπο σας. Μήτε ρουθούνι ρωμέικο δεν θα μείνει. Προσκύνησέ με και θα τα ξεχάσω όλα». Τίποτα.

Αφού είδε κι απόειδε πως μ’ αυτόν τον σατανά δεν θα τα βγάλει πέρα, έπαιξε και το τελευταίο του χαρτί. Κάποτε ο ήρωας κατάφερε με δόλο να αρπάξει ένα μεγάλο ποσό απ’ τον Πασά με την υπόσχεση να εξοπλίσει στρατό και να τον ετοιμάσει να χτυπήσει ο Πασάς το Σουλτάνο κι έτσι να γίνει αυτός κύριος των Βαλκανίων! Τώρα ο Πασάς το ζητάει πίσω.

«Γύρνα μου πίσω ωρέ Κατσαντώνη τους παράδες που σου ‘δωσα κι εγώ σ’ αφήνω ελεύθερο».

«Δεν τα ‘ χω Πασά μου. Πήρα βόλια και τροφή για τα παλικάρια μου, για να ζούμε λεύτεροι χωρίς τυράννους πάνω απ’ το κεφάλι μας!»

Τότε ο Πασάς πήρε την απόφαση να τον «χαλάσει». Η ποινή φοβερή. Διατάζει τους δήμιούς του να αλυσοδέσουν τον Κατσαντώνη και τα παλικάρια του στην αυλή του σαραγιού του, κάτω απ’ τον μεγάλο πλάτανο, και να τους σπάσουν όλα τα κόκαλα του σώματός τους με σφυρί κι αμόνι! Ο ήρωας Κατσαντώνης απ’ τις κακουχίες και τη βαριά αρρώστια λίγο άντεξε το βασανιστήριο και έγειρε λιπόθυμος. Λίγες μέρες αργότερα θα άφηνε την τελευταία του πνοή στα μπουντρούμια του Πασά.

Το πιο ηρωικό τέλος όμως το είχε ο αδελφός του Κατσαντώνη, ο Χασιώτης. Σαν έμεινε τελευταίος για το μαρτύριο φώναξε στους βασανιστές του: «Μη μ’ αγγίζετε ωρέ, κάθουμαι μοναχός μου!». Κοντά πέντε ώρες βαρούσαν τον τελευταίο μαρτυρικό ήρωα οι βασανιστές του για να τον τελειώσουν. Κι εκεί που κόντευε πια να του βγει η ψυχή, με όση δύναμη είχε απομείνει μέσα του τους φώναξε:

«Βαράτε ωρέ παλιόγυφτοι, σαν και μένα αυτός ο τόπος έχει χιλιάδες και μια μέρα θα εκδικηθούν το θάνατό μας».

Έτσι «έσβησε» ο Χασιώτης, ο κλέφτης, ο αδελφός του Κατσαντώνη. Εκείνοι προτίμησαν τον ηρωικό θάνατο, να πεθάνουν ελεύθεροι, παρά σκλάβοι και ατιμωμένοι. Προτίμησαν το μαρτύριο από τις θέσεις, τα πλούτη και τα αξιώματα του τυράννου.

Επιμύθιο για κάθε Έλληνα:

Βαράτε ωρέ παλιόγυφτοι! Είμαστε χιλιάδες και είστε μια παρέα ανίκανων, ταπεινωμένων, ανάξιων, προσκυνημένων και μισελλήνων.

Βαράτε ωρέ παλιόγυφτοι! «Ούτε τα οφίτσια, ούτε οι τιμές σας θα σας κάνουν ποτέ ανθρώπους και πατριώτες». Ι. Μακρυγιάννης.

Κι όπως λέει κι ο Πλωρίτης:

«….και τότε, θα ‘ ναι η ώρα να αναδυθεί από τα βάθη των αιώνων η πανάρχαια Νέμεση, «κολάζοντας» τους «δεινά, δεινότατα, δράσαντας» με τα πιο φρικιαστικά Τάρταρα».

Χαίρετε!

ΥΓ: Είστε που είστε για κλάματα βρε κακομοίρηδες, πολιτικάντηδες της πεντάρας, ανοίχτε τουλάχιστον καμιά ελληνική Ιστορία μπας και ξεστραβωθείτε και καταλάβετε καμιά φορά τι είναι λαός και τι Ελλάδα! Άιντε!

3 σχόλια:

Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Βαράτε ωρέ παλιόγυφτοι τους πολιτικάντηδες της πεντάρας,τους ξεπουλιμένους για χρήμα και εξουσία, τους χαραμοφάηδες, τους ανίκανους για οτιδήποτε.
ΒΑΡΑΤΕ ΩΡΕ ΠΑΛΙΟΓΥΦΤΟΙ!!!

Μαρούγκας Φίλιππος

22 Σεπτεμβρίου 2011 στις 3:30 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger Ορέστης Μαντζαρλής είπε...

Οι πολιτικοί μας να ξεστραβωθούν;;;;;;Ούτε στα πιό τρελά μας όνειρα γιατί πολύ απλούστατα δεν τους νοιάζει η κατάσταση που επικρατή στην χώρα μας(αυτό πιστέω τουλάχιστον αν και δεν θέλω να πιστεύω ότι έχουμε ένα μάτσο άχρηστους πολιτικούς να μας κυβερνάνε που δεν τους καίγετε καρφάκι για το αν κάποιος πεθαίνει στον δρόμο από την πείνα) Ζούμε πάντος με την ελπίδα ότι δεν θα γυρίσουμε ποτέ σε παρόμοια εποχή όπως της τουρκοκρατίας που όλοι ζούσανε μες τον φόβο και την πείνα,που η εγκληματικότητα είχε φτάσει στο μέγιστο και ζούσαμε κάτω από την σκιά τον κατακτητόν. ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ ΠΟΥ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΘΑ ΤΟ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΚΟΙΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΑΝ!!!!!!!!!!

26 Σεπτεμβρίου 2011 στις 6:28 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΑΣ είπε...

Ορέστη, καλέ μου μαθητή και φίλε. Για να μάθουμε να διεκδικούμε πρέπει να ξεκινήσουμε από τα πολύ χαμηλά! Πρώτο βήμα, λίγη ορθογραφία. Τα σωστά ελληνικά φανερώνουν οξύνοια και ευστροφία, μην το ξεχνάτε αυτό!
"επικρατεί, καίγεται, πάντως, των κατακτητών, ΕΚΕΙΝΟΙ"
Συμφωνώ με όσα λες και θα προσθέσω κάτι ακόμα. Για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον πρέπει να παραδειγματιστούμε απ' το παρελθόν: τι πρέπει να αποφύγουμε και ποιους, τι πρέπει να μάθουμε και πώς, τι πρέπει να κάνουμε και πώς.
Η ιστορία, ο πολιτισμός και προπάντων η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ είναι εκείνα που θα ξεκολλήσουν από τη λάσπη της ιστορίας τη ρόδα!
Ανδρέας Κατσούλας

26 Σεπτεμβρίου 2011 στις 8:54 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα