Ελληνικό Δημόσιο Σχολείο

Προς τους χρήστες: Δέχομαι την κριτική σας , όσο σκληρή και αν είναι. Επιθυμώ , όμως , αυτή να γίνεται επώνυμα.

Όνομα:
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ, Greece

Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ

Όλα όσα ακολουθούν δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με υπαρκτό Σχολείο. Αναφέρονται σ' ένα Σχολείο της φαντασίας μου.
Πριν από ένα μήνα , περίπου , ιδρύθηκε στο Σχολείο αυτό η ομάδα «Σινεφίλ» με πρωτοβουλία του εξαίρετου συναδέλφου μου κ. Ανδρέα , την οποία αγκάλιασαν τόσο οι μαθητές μας όσο και η γονείς τους.
Προβλήθηκε στο σχολείο μας η ταινία «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών» και την παρακολούθησαν περίπου 120 μαθητές , κάποιοι γονείς και κάποιοι καθηγητές .
Να σημειωθεί ότι η προβολή έγινε ημέρα Κυριακή , μια ημέρα που οι μαθητές μας , υπό άλλες συνθήκες , θα βρίσκονταν σε κάποια καφετέρια ή και σε κάποιο μπαράκι. Όμως, αυτοί προτίμησαν να έλθουν στο σχολείο τους και να παρακολουθήσουν την προβολή μιας ταινίας! Αυτό και μόνο λέει πολλά.
Λογικά θα έπρεπε να είμαστε κατενθουσιασμένοι – και όσοι από εμάς ήταν μάρτυρες αυτού του πρωτόγνωρου - για το σχολείο μας – γεγονότος ήμασταν .
Όλοι , εκτός από τον Διευθυντή του σχολείου μας , ο οποίος χαρακτήρισε την ταινία «ανατρεπτική» και διαμαρτυρήθηκε τόσο σ’ εμένα όσο και στο συνάδελφο κ. Ανδρέα .
Ανατρεπτική σε τι «σεβαστέ μας κ. Διευθυντά;»
Σ’ ένα κατεστημένο που αναγνώριζε , ως κύρια αρετή των μαθητών, την τυφλή υπακοή τους στις ξεπερασμένες – ακόμη και για την εποχή εκείνη – αντιλήψεις των καθηγητών τους;
Η ομάδα «Σινεφίλ» ανακοίνωσε τον κατάλογο των υπολοίπων ταινιών που θα προβάλλονταν στο σχολείο μας , πάντοτε τις Κυριακές. Ούτε ο κ. Διευθυντής μας , ούτε ο Σύλλογος των γονέων έφερε αντίρρηση.
Την Κυριακή 15-02-2009 , είχε αποφασιστεί να προβληθεί η ταινία «Μάθε παιδί μου γράμματα».
Το πρωί της Πέμπτης , 12-02-2009 , Ο Διευθυντής του σχολείου μας με κάλεσε στο γραφείο του και , αφού χαρακτήρισε την ταινία ως «ταινία μίσους» , μου ζήτησε να τον βοηθήσω στη ματαίωση της προβολής της.
Του απάντησα ότι διαφωνώ πλήρως με το χαρακτηρισμό που δίνει στην ταινία αυτή , του υπενθύμισα ότι , όταν η ταινία αυτή είχε προβληθεί στους κινηματογράφους, είχε αποσπάσει πολύ καλές κριτικές και μάλιστα από σοβαρούς ανθρώπους και του ζήτησα να μη προσπαθήσει να ματαιώσει την προβολή της στο σχολείο μας.
Αυτός επέμενε στη ματαίωση της προβολής και εξακολουθούσε να ζητά τη βοήθεια μου.
Να σας βοηθήσω σε τι «σεβαστέ μας κ. Διευθυντά ;» Να κάνετε κάτι με το οποίο διαφωνώ πλήρως;
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας συναντήθηκε με δυο εκπροσώπους της ομάδας «Σινεφίλ» και τους ανακοίνωσε την απόφαση του να ματαιώσει την προβολή της ταινίας. Από ό,τι πληροφορήθηκα , ακολούθησε ένα έντονος διάλογος , κατά τον οποίο όλοι οι εμπλεκόμενοι έχασαν την ψυχραιμία τους και τελικά επεκράτησε «το δίκαιο του ισχυρότερου» .
Ο «σεβαστός μας κ. Διευθυντής» απείλησε τους μαθητές μας με τριήμερη αποβολή από το σχολείο , απειλή που δεν την πραγματοποίησε ύστερα από παρέμβαση του συναδέλφου μας κ. Ανδρέα .
Την Παρασκευή 13-02-2009 , ένας μαθητής μας πήγε στο γραφείο του κ. Διευθυντή και του επέδωσε αίτηση , υπογεγραμμένη από όλα τα μέλη του δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου , για να συγκληθεί ο Σύλλογος των διδασκόντων και να αποφασίσει για τη ματαίωση ή όχι της προβολής της ταινίας.
Ο κ. Διευθυντής μας εξοργίστηκε πάλι και απευθυνόμενος στο μαθητή του είπε τις φράσεις « αυτό είναι φασισμός» και «δεν διοικείς εσύ το σχολείο». Εκνευρισμένος τότε ο μαθητής του απάντησε « ούτε και εσείς» εννοώντας, όπως μου εξήγησε αργότερα ότι το σχολείο το διοικεί ο Σύλλογος των διδασκόντων.
Τελειώνοντας τη φράση του αυτή ο μαθητής εισέπραξε νέα απειλή για τριήμερη αποβολή. Η απειλή αυτή δεν πραγματοποιήθηκε και πάλι , ύστερα από παρέμβαση των υπολοίπων μελών του δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου.
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας εγώ και ο συνάδελφος κ. Ανδρέας πήγαμε στο γραφείο του κ. Διευθυντή και του ζητήσαμε να συγκαλέσει το Σύλλογο των διδασκόντων για να συζητηθεί το θέμα που προέκυψε.
Στην αρχή μας απάντησε ότι θα συγκαλέσει το Σύλλογο στις 2.15μμ.
Όταν συμφωνήσαμε , μας είπε ότι δεν προλαβαίνει να ενημερώσει τους υπόλοιπους διδάσκοντες και ότι η σύγκληση του Συλλόγου παραπέμπεται για την ερχόμενη εβδομάδα.
Στη συνέχεια μας είπε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη της προβολής διότι «κινδυνεύει να πάει φυλακή».
Του απάντησα ότι αυτός ο κίνδυνος βρίσκεται στη φαντασία του και ότι ήμουν διατεθειμένος να αναλάβω εγώ ,εγγράφως ,την ευθύνη αυτή.
Μου είπε ότι αν ήθελα τέτοιες ευθύνες να έκανα αίτηση για να γίνω Διευθυντής.
Του απάντησα ότι ουδέποτε έκανα αίτηση διότι δεν επιθυμώ να εμπλακώ στη διαδικασία των «αρεστών» των διαφόρων κομμάτων.
Τελικά ο συνάδελφος κ. Ανδρέας του είπε ότι στη θέση της ταινίας που είχε προγραμματιστεί θα προβληθεί μια άλλη , για την οποία ο κ. Διευθυντής δεν είχε αντίρρηση.
Εξέθεσα τα παραπάνω όσο μπορούσα πιο αντικειμενικά.

Για μένα όμως παραμένει ένα μεγάλο θέμα και αυτό δεν είναι άλλο από το θέμα της λογοκρισίας που προσπαθεί να επιβάλλει ο "σεβαστός μας Διευθυντής" .
«Σεβαστέ μας κ. Διευθυντά»
, ουδέποτε κρύψατε τα φιλοχουντικά σας αισθήματα .
1. Δηλώσατε στο γραφείο των καθηγητών ότι «η καλύτερη περίοδος διακυβέρνησης της χώρας ήταν η περίοδος της διακυβέρνησης από τη χούντα» ( επταετία την είχατε ονομάσει )
2. Κατά την προετοιμασία του εορτασμού της επετείου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου και επειδή – για αντικειμενικούς λόγους - δεν είχε καταστεί δυνατό να επιδοθούν τα βραβεία και αριστεία των μαθητών ούτε και η ανακήρυξη του σημαιοφόρου και των παραστατών της Σημαίας για το Σχ. Έτος 2008-2009 , σας ζητήσαμε αυτό να γίνει κατά την ημέρα του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου. Τι απαντήσατε; «Δεν συμφωνώ διότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε αναβάθμιση της επετείου του Πολυτεχνείου». Ευτυχώς που σύσσωμος ο Σύλλογος των διδασκόντων διαφώνησε μαζί σας.
3. Στις 17-11-2008 , ημέρα του εορτασμού της επετείου του πολυτεχνείου και κατά την κήρυξη της έναρξης του εορτασμού , βγήκατε στο βήμα και διαβάσατε μερικούς «στίχους» ενός ανεκδιήγητου Τούρκου «ποιητή» που αναφέρονταν σε βάρβαρες και μισαλλόδοξες ενέργειες στις οποίες θα ήθελε να προβεί για να γαληνεύσει η ψυχή του και καταλήξατε:
«Ο εχθρός ( η χούντα εναντίον της οποίας γιορτάζαμε ) δεν είναι εδώ , αλλά εκεί !» Αναγκάστηκα τότε να πάρω το μικρόφωνο και να πω στα παιδιά ότι εκείνο που θα τους σώσει είναι η καλλιέργεια της φιλίας και της εμπιστοσύνης μεταξύ των λαών.
Είναι δικαίωμα σας «σεβαστέ μας κ. Διευθυντά» να τρέφετε τα οποιαδήποτε αισθήματα και για τη χούντα και για το φασισμό , που συχνά τον ανακαλύπτετε στους άλλους.
Δεν είναι όμως δικαίωμα σας να εφαρμόζετε πρακτικές της χούντας του στυλ «αποφασίζουμε και διατάσουμε» στο σχολείο μας και εναντίον των μαθητών μας.
Δεν χρειάζεται να αναφέρω εγώ τίποτε για το θάρρος ,την αγωνιστικότητα και την επιθυμία τους να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι από εμάς και να δημιουργήσουν μια Κοινωνία καλύτερη απ’ αυτή που τους κληρονομεί η γενιά η δική μας. Θα αφήσω ένα καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης να εκφραστεί γι’ αυτούς:
Θανάση γεια σου,
Θα σε παρακαλούσα να μεταφέρεις στα παιδιά τα συγχαρητήρια μου για την οργάνωσή τους και για το θάρρος τους να λένε αλήθειες (δεν σας είδαμε κυρία μου κοντά μας, εκτός από πέρυσι στην κατάληψη), χάρηκα που συμμετείχα σε μια τέτοια εκδήλωση και είδα ότι υπάρχουν αυτά τα παιδιά όπως βέβαια και ο Φυσικός, ο φιλόλογος, ο αναπληρωτή καθηγητής, με την κινηματογραφική ομάδα και η άλλη φιλόλογος με την οργάνωση με την ψυχολόγο.
Με εκτίμηση
Παναγιώτης

Αυτά τα παιδιά «σεβαστέ μας κ. Διευθυντά» , τον Κωστή , την Εύα, την Όλγα, τον Κώστα , το Νίκο , τη Γεωργία , τη Μαργαρίτα , το Δημήτρη , το Μάκη , τον Οδυσσέα ,τον Ηλία τον….. ,αυτά τα παιδιά που βροντοφωνάζουν «Ε ουρανέ , βγάλε το καπέλο σου . Εμείς περνάμε!» δεν έχετε κανένα δικαίωμα να τα ευνουχίζετε και να τα περιορίζετε στα πλαίσια της δικής σας στενοκεφαλιάς.
Αν δεν μπορείτε να το καταλάβετε αυτό «σεβαστέ μας κ. Διευθυντά» τότε να προσφέρετε στο σχολείο μας τη μοναδική έντιμη υπηρεσία. ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ.

Θανάσης Παπαδημητρίου

Υ.Γ. Υπήρξαν 62 σχόλια. Όλα είναι στη φαντασία των συγγραφέων τους ! και στην ψυχή μου. Γι' αυτό και τα διαγράφω. Πρέπει να μείνουν αμόλυντα.

19-02-2009

6 σχόλια:

Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Είναι η τελευταία φορά που γράφω. Λυπάμαι για όλα όσα έγιναν. Ζητώ συγνώμη από όλους. Να έχετε πάντα το κεφάλι ψηλά και μην αφήσετε ποτέ κανένα να προσβάλλει τη νοημοσύνη σας. Όπως και ο Θανάσης τα σχόλιά σας τα κρατώ μέσα στην καρδιά μου για πάντα. Όποιος θέλει να επικοινωνήσει μαζί μου θα με βρει στη διεύθυνση a_kats@freemail.gr

19 Φεβρουαρίου 2009 στις 7:27 μ.μ.  
Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Τι να πει κανεις....δεν γνωριζω τα σημερινα γεγονοτα στο φανταστικο σχολειο κυριε Παπαδημητριου, αλλα μπορω να υποθεσω.Αλλα μιας και μιλαμε για ενα φανταστικο σχολειο, θα πω και γω μερικα φανταστικα συναισθηματα μου.

Καταρχας θελω να εκφρασω τη λυπη μου.Δυστυχως, μονο να λυπαται μπορει κανεις με αυτα που γινονται.

Δευτερον, υποθετω οτι ο φανταστικος συλλογος εκανε αυτο που ξερει να κανει καλυτερα και μαλιστα αποδεδειγμενα.Δε μπορω να το μεταφρασω ακριβως και το δινω αυτουσιο:
''''Κοκοκο κοκο κο κοκοκοκοκοκοκο κοκοκοκοκο''''
Καποιοι (φανταστικοι παντα) απεδειξαν για αλλη μια φορα τη μιζερια τους.Δε μπορω να καταλαβω γιατι ειναι ακομα στο φανταστικο σχολειο μας.Αν ηταν λιγο τιμιοι θα ειχαν παει τωρα να κανουν κατι αλλο.Κατι που δε χρειαζεται δυναμικοτητα, θαρρος, ψυχικη δυναμη και συμπονια.Αφου δεν τους αρεσει να ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΟΥΝ με τα παιδια, ας φυγουν.Δε θα λειψουν καθολου.Η φαντασια μας μπορει να δημιουργησει καινουργιους.

ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΑΣ, ΤΟΝ ΡΥΧΟ, ΤΟ ΜΙΖΕΡΟ.ΕΝΑ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΔΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΠΟΤΕ.

Ματσουκας Μακης, με πολλη φαντασια.

19 Φεβρουαρίου 2009 στις 8:33 μ.μ.  
Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

το μονο που θα πω ειναι λογια αλλων..πολυ πιο μαγαλων...

"οσο πιο ψηλα πεταμε,τοσο πιο μικροι φαινομαστε στα ματια των αλλων που δεν μπορουν να πεταξουν"

"οι χαρταετοι σηκώνονται ψηλοτερα οταν βρισκονται εναντια στον ανεμο και οχι οταν πηγαινουν μαζι του"

και ενα συνθημα του δρομου:

"συμμετεχω,συμμετεχεις,συμμετεχει,
συμμετεχουμε,συμμετεχετε,αποφασιζουν"

20 Φεβρουαρίου 2009 στις 5:11 μ.μ.  
Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

ΛΥΠΑΜΑΙ.ΦΑΝΤΑΖΟΜΟΥΝΑ ΑΛΛΙΩΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.ΠΙΣΤΕΥΑ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΝΘΑΡΥΝΣΗ.ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΧΤΗΚΑΜΕ ΚΑΤΑΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ.ΕΚΦΡΑΖΩ ΤΗΝ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΛΥΠΗ ΜΟΥ.
ΕΝΑΣ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΕΝΟΣ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ.

21 Φεβρουαρίου 2009 στις 6:18 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger Θανάσης Παπαδημητρίου είπε...

Αγαπητό μου παιδί , μαθητή της Α΄ Λυκείου
Το σχόλιο σου είναι συγκινητικό και δείχνει ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ , που λείπει τόσο πολύ στις μέρες μας.
Οι δρόμοι μας δεν χωρίζουν. Ξεκινήσαμε για να οικοδομήσουμε ένα Ανθρώπινο και Δημοκρατικό Σχολείο και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια!
Ζητώ , από σένα και τα υπόλοιπα παιδιά , να κοιτάξετε μπροστά.
Αυτή η ανάρτηση ας μείνει ως μια οδυνηρή ανάμνηση. Μη τη σχολιάζετε άλλο.

21 Φεβρουαρίου 2009 στις 10:13 μ.μ.  
Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΥΠΗΡΧΑΝ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΜΕΛΕΣ ΚΑΙ ΑΡΑ ΕΝΑΝ ΛΟΓΟ ΣΤΟΥ ΓΙΟΥ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΑ ΚΑΙ ΤΡΩΝΕ ΣΤΗΝ ΜΑΠΑ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΣΥΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΥΠΟΝΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

13 Απριλίου 2009 στις 3:25 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα