Ελληνικό Δημόσιο Σχολείο

Προς τους χρήστες: Δέχομαι την κριτική σας , όσο σκληρή και αν είναι. Επιθυμώ , όμως , αυτή να γίνεται επώνυμα.

Όνομα:
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ, Greece

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Η ελληνική Επανάσταση και η αλήθεια.

Ο σηκωμός

Στις 22 του Φλεβάρη 1821 ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, μαζί µε τα τρία αδέρφια του-Δημήτρη, Νικόλα και Γιώργο-και κάμποσους από τούς πιο σημαντικούς Φιλικούς περνάει τον Προύθο. Ο Σπ. Τρικούπης τον κατηγοράει, πως «αντί να εγκολπωθεί την ισχυράν μερίδα, την των αρχόντων, και δια της συνδρομής αυτών να ενισχύσει τον αγώνα του, εµελέτησε να καταργήση τα προνόµιά των και να κηρύξη πολιτικήν ισότητα, ο εστί, να προκαλέση την αγανάκτησιν των δυνατών εναντίον του χωρίς καν να ωφελήση ή να ελκύση τους δούλους (το λαό δηλαδή).....».
Έπειτα από µια λαμπρή αρχική επιτυχία, ο αγώνας στις Ηγεμονίες, µε τις διάφορες προδοσίες που γίνηκαν από τους τρανούς, παίρνει την κάτω βόλτα. Η µάχη στο Δραγατσάνι, όπου συντρίφτηκε ο Ιερός Λόχος, στέκεται το τέλος της εκστρατείας. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης παραδίνεται, µε τ' αδέρφια του Νικόλα και Γιώργο, στους Αυστριακούς στις 14 του Μάη. Πιο πριν όμως είχε προστάξει τον αδερφό του Δημήτρη, που ήταν λοχαγός στο ρούσικο στρατό κι είχε πάρει μέρος στους Ναπολεόντειους πολέμους, να φύγει για το Μοριά, έχοντας για σύμβουλό τον Φιλικό Αναγνωστόπουλο.
Όταν οι πρώτες ειδήσεις για το κίνημα του Υψηλάντη φτάσανε στο Μοριά, κανείς πια δε μπορεί να βαστάξει το λαό. Στις 21 του Μάρτη ο τσαγγάρης Παναγιώτης Καρατζάς ξεσηκώνει τους Πατρινούς, παίρνουν την πολιτεία κι αναγκάζουν τους Τούρκους να κλειστούν στο κάστρο. Το μεγάλο αυτό νέο αντηχάει κεραυνός από τη µια στην άλλη άκρη του Μοριά κι έπειτα από δυο µέρες, στις 23 του Μάρτη, ο Κολοκοτρώνης, ο Παπαφλέσας κι ο Πετρόµπεης Μαυρομιχάλης µπαίνουν στην Καλαμάτα.
Η επανάσταση λοιπόν δεν άρχισε, όπως το θέλει η επίσημη παράδοση, στις 25 του Μάρτη στην Αγία Λαύρα µε τελετές και µε δοξολογίες. Τούτη την αλήθεια την παραδέχεται πρώτος και καλύτερος ο Σπ. Τρικούπης: «Ψευδής είναι η εν Ελλάδι επικρατούσα ιδέα, ότι εν τη Μονή της Αγίας Λαύρας ανυψώθη κατά πρώτον η σημαία της Ελληνικής επαναστάσεως».
Κι ο Π. Πατρών Γερμανός, κι ο Πετρόµπεης Μαυρομιχάλης, κι οι περισσότεροι άλλοι προύχοντες του Μοριά, θέλοντας και µη πήρανε µέρος στην Επανάσταση. «Το πράγμα τέλος πάντων κατήντησε εις τόσον βαθµόν ενθουσιασµού ... ώστε και µυρίας γλώσσας Δηµοσθενικάς αν είχε τις ... » γράφει ο Περραιβός, «…δια να καθησυχάση την ορμή των Ελλήνων, ου μόνον εκοπίαζεν µαταίως, αλλ' εκινδύνευεν ακόμη και η ζωή του, επειδή τον ενόµιζον τουρκολάτρην και µάλιστα πoλύ περισσότερον υπέκειντο εις τον κίνδυνον οι Aρχιερείς και οι Προύχοντες, ως συνεχή σχέσιν έχοντες µετά των Τούρκων».

Δημ. Φωτιάδη, «Καραϊσκάκης», σελ.96, εκδόσεις «ΜΕΛΙΣΣΑ»

3 σχόλια:

Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Που βλέπετε το λάθος;;; Όπως και αν έχει το πράγμα, μόνο ένα πρέπει να τονιστεί σήμερα. «Όλοι ενωμένοι ξεσηκώθηκαν και ενωμένοι νικούσαν!» Όταν υπήρχε αδελφοκτόνος διαμάχη οποιασδήποτε μορφής κινδύνευαν τα πάντα.
Είναι λοιπόν ανούσιο να στεκόμαστε στο πότε και που ακριβώς!!! ξεκίνησε ο αγώνας των τιτάνων-προγόνων μας! Σημασία έχει ότι έγινε, ότι είμαστε ’λεύτεροι και μπορούμε αξιοποιώντας την ελευθερία μας να μεγαλουργήσουμε.
Πρέπει λοιπόν, όλοι σεις οι λόγιοι και λογιότατοι, να τονίσετε τη σημασία της ενότητας και της σωστής και χωρίς υπολογισμούς ενημέρωσης, ώστε να ξεπεράσουμε τις συμπληγάδες και να ξαναμεσουρανήσουμε σαν έθνος, σαν λαός! Αυτό είναι που φοβούνται οι οχτροί μας αλλά και οι συνοδοιπόροι τους. Πραγματικά με σεβασμό και εκτίμηση πρέπει να επιλέξετε στρατόπεδο!
Οι απόλυτες τοποθετήσεις λόγο ιδεοληψιών δεν κάνουν καλό στο έθνος. Και το έθνος μας, θέλω να πιστεύω ότι λέγεται ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ!
Βλέπετε κανόνισαν οι πράκτορες των αμερικανών να θεωρείται ύβρις η πιο πάνω θέση! Ελπίζω να μη χαρακτηριστώ αλά «αμερικέν» ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ.
Γιατί εμείς ούτε εισβολές στην Γιουγκοσλαβία κάναμε, ούτε στο Αφγανιστάν, ούτε στο Ιράκ, ούτε στη Λιβύη…. Στ΄ αλήθεια υπολογίζετε μήπως ποιος έχει σειρά αύριο;;;;
giannisagiannis2@yahoo.gr

15 Μαΐου 2011 στις 2:59 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΟΥΛΑΣ είπε...

Αυτό ακριβώς τονίζω αγαπητέ μου: την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ την έκανε ο λαός, οι ξυπόλητοι και οι πεινασμένοι κατά τον Πάγκαλο, αυτοί που δεν γνώριζαν καλά καλά ελληνικά! Όχι δεν την κάναμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ κατά το ΜΑΖΙ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ! Όχι δεν συμμετείχαν με το τουφέκι στο χέρι οι κοτζαμπάσηδες, οι προύχοντες και οι αρχιερείς! Όχι δεν μας ελευθέρωσαν οι Φαναριώτες και οι τότε πλουτοκράτορες! Κι αν σήμερα κινδυνεύουμε από τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, κι αν σήμερα ξεπουλάμε γλώσσα, ιστορία, πολιτισμό γι' αυτό ευθύνονται οι σύγχρονοι πλουτοκράτορες, που τα πάντα τα μετρούν με χρήμα. Πατρίδα και θρησκεία τους είναι το κέρδος, η αρπαγή και η υποταγή των λαών! Κι όποιος αντιτίθεται στην αρπακτική τους διάθεση είναι απλά προδότης και παλιοκομμούνι του κερατά! Όπως και τότε έτσι και τώρα δηλαδή!!!

15 Μαΐου 2011 στις 4:38 μ.μ.  
Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Ανδρέα μου,
Δυστυχώς, όπως πιο πάνω τονίζεις, δεν έχεις και συ πατρίδα, θρησκεία. Και χωρίζεις τον λαό σύμφωνα με κάποιες απόψεις...
Ακόμη και σε 'κείνη την πραγματική δήλωση του τότε Πατριάρχη, σκέφτηκες το βάρος της ευθύνης.
τόσες και τόσες αποτυχημένες εξεγέρσεις, τόσες και τόσες σφαγές σε βάρος των Ελλήνων-Χριστιανών! Kινδύνευε αυτός ο αγράμματος, αμόρφωτος λαός, να εξαφανιστεί από προσώπου γης!
Και μια ερώτηση: Γιατί τελικά κρεμάσανε τον Πατριάρχη!!!;;; Μήπως δεν γνώριζαν πως ήταν ««σύμμαχός τους»» ή μήπως… γιατί ΒΟΗΘΟΥΣΕ τον αγώνα… Αυτή την εκδοχή κανείς από τους διακεκριμένους μελετητές (ξέρεις ποιους εννοώ) της «ιστορίας μας» δεν την αναλογίστηκε;;; Αλλά αν την πουν έστω και σαν υπόθεση δεν προάγονται οι διαλυτικοί τους στόχοι! Γνωρίζεις πόσο αντιαμερικανός είμαι και πόσο κατά του κεφαλαίου! Για να συμπλεύσουμε όμως μαζί πρέπει, ο χώρος, να πάψει να τα ισοπεδώνει όλα!!! Χρειάζονται πραγματικές αλήθειες!
Και για να μη ξεχνάμε, γι' αυτή την αμορφωσιά δεν ευθύνονταν Έλληνες... Και βεβαίως υπήρξαν κρυφά σχολιά! Αν έχουμε μια ή δύο περιπτώσεις σχολιών με την έγκριση των Τουρκών (όπως έλεγαν και οι επαναστάτες) αυτό δεν αλλοιώνει την ουσία.
Αλλά και όταν ακόμη παρουσιάστηκε ένας Αδαμάντιος Κοραής, κάποιοι των βρίζουνε, γιατί απάλειψε τις αρβανίτικες και τούρκικες λέξεις από την γραπτή ΕΛΛΗΝΙΚΗ γλώσσα, ούτως ώστε σήμερα να μιλάμε ΕΛΛΗΝΙΚΑ όσοι θέλουμε...
Ενώ κάποιοι προοδευτικοί του κερατ… βάλλουν ακόμη κατά της καθαρεύουσας. Τι ήθελαν να μιλάνε το αρβανιτο-τούρκο-ελληνικό της σκλαβιάς των 400 χρόνων;;;
Με πίκρα και οδύνη βλέπω τα σημερινά νειάτα μας να δολοφονούν την ΕΛΛΗΝΙΚΗ μας γλώσσα, χωρίς κανείς να παρεμβαίνει... ούτε λόγιος ούτε δάσκαλος... Δεν επιστρέφουμε στα αρβανιτικα… Έχουμε όμως την συμπεριφορά που γνωρίζουμε όλοι. Δεν γνωρίζει κανένας Έλληνας τι είναι ο αναφλεκτήρας, τι είναι εξαερωτήρας, τι είναι ο έσφαιρος τριβαίας, τι είναι αρωγή και ευδοκίμηση…. Διαμαρτύρομαι γιατί η ΓΛΩΣΣΑ μας είναι τόσο πλούσια που δεν έχει ανάγκη δανικών λέξεων…

Και γω σήμερα που γράφω αυτά τα ολίγα, κινδυνεύω να χαρακτηριστώ, όπως χύδην, χαρακτηρίζονται όσοι έχουν διαφορετική άποψη!!!
Και κάτι ακόμη. Έχουμε επαναστάτες όπως ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ! Γιατί κάποια καλαπαίδια καταστρέφουν τα αγάλματα του ή τις προτομές του;
Ο Τσε είχε σαν ίνδαλμα του τον Γρηγόρη Πιερή Αυξεντίου! (το αναφέρει στην αυτοβιογραφία του). Γιατί τα δικά μας παιδιά, τα ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ μας δεν έχουν σαν ίνδαλμα τους δικούς μας επαναστάτες;;; Παπαφλέσσα, Κολοκοτρώνη, Καραϊσκάκη, το νεότερό τους Αυξεντίου κλπ. για να μην αδικώ κανένα τους. Ποιος διδάσκει όσα διδάσκονται;;;
giannisagiannis2@yahoo.gr

Παραθέτω την οικουμενική διακύρηξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων… χωρίς κανένα σχόλιο.

Άρθρο 19
Καθένας έχει το δικαίωμα της Ελευθερίας της γνώμης
και της έκφρασης, που σημαίνει το δικαίωμα να μην υφίσταται δυσμενείς συνέπειες για τις γνώμες του, και το δικαίωμα να αναζητεί, να παίρνει και να διαδίδει πληροφορίες και ιδέες, με οποιοδήποτε μέσο έκφρασης, και από όλο τον κόσμο.

5 Δεκεμβρίου 2011 στις 11:10 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα