Ελληνικό Δημόσιο Σχολείο

Προς τους χρήστες: Δέχομαι την κριτική σας , όσο σκληρή και αν είναι. Επιθυμώ , όμως , αυτή να γίνεται επώνυμα.

Όνομα:
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ, Greece

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Δημιουργία Μαθητικής Κίνησης

Μαθητική Κίνηση

για ένα Ανθρώπινο και Δημοκρατικό Σχολείο


Μαθητές και Μαθήτριες από τα Σχολεία:
1ο ΓΕ.Λ Αγίας Παρασκευής
2ο ΓΕ.Λ Αγίας Παρασκευής
3ο ΓΕ.Λ Αγίας Παρασκευής
4ο ΓΕ.Λ Αγίας Παρασκευής

·Θυμίζουμε , σε κάθε ενδιαφερόμενο , τα αποτελέσματα μιας Δημοσκόπησης που αναφέρεται στη γνώμη μας για το Ελληνικό Δημόσιο Σχολείο.
Δημοσκόπηση
Σε μια on line δημοσκόπηση που έγινε από την πύλη e-paideia.net, κατά το χρονικό διάστημα 31 Οκτωβρίου – 24 Νοεμβρίου 2004, αποκαλύπτεται η εξής εικόνα για την κατάσταση των σχολείων και της εκπαίδευσης στην Ελλάδα
- Το 90% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρεί πως η σχολική εκπαίδευση δεν προετοιμάζει κατάλληλα τους νέους για τις ανάγκες της εποχής.
- Το 88% των συμμετεχόντων θεωρεί πως τα πολιτικά κόμματα, οι συνδικαλιστικοί και άλλοι κοινωνικοί φορείς δεν στηρίζουν την Παιδεία και δεν τη θεωρούν προτεραιότητα για την ανάπτυξη της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας.
- Το 79% των συμμετεχόντων θεωρεί πως οι εκπαιδευτικοί έχουν περιορισμένη διάθεση για διδασκαλία, ενώ 70% θεωρεί πως οι εκπαιδευτικοί έχουν περιορισμένη κατάρτιση.
- Το 60% των συμμετεχόντων θεωρεί πως η ύλη διδασκαλίας δεν είναι ενδιαφέρουσα για τους μαθητές, και το 57% πως λείπει η σχέση της εκπαίδευσης με την επαγγελματική ανάπτυξη των νέων.
·Ορίζουμε τις έννοιες Ανθρώπινο και Δημοκρατικό Σχολείο:

«Ανθρώπινο σχολείο» χαρακτηρίζεται το σχολείο στο οποίο κανένα παιδί δεν αποκλείεται, δεν περιθωριοποιείται, δεν στιγματίζεται, δεν περιφρονείται και δεν δυστυχεί εξαιτίας κάποιας ιδιαιτερότητας.

Είναι ένα σχολείο απόλυτου σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, και επιπλέον ένα σχολείο στο οποίο οι μαθητές και οι μαθήτριες έχουν το δικαίωμα και τη δυνατότητα να μη βιώνουν την παιδική και τη νεανική ηλικία αποκλειστικά ως περιόδους ιδιαίτερα κοπιαστικής προετοιμασίας για ζωή του ενήλικου ανθρώπου (όπως συμβαίνει στο παραδοσιακό σχολείο) αλλά ως τις πιο δημιουργικές και ευτυχισμένες περιόδους της ανθρώπινης ζωής.

«Δημοκρατικό σχολείο» σημαίνει ένα σχολείο στο οποίο φοιτούν μαζί όλα τα παιδιά - ανεξάρτητα από οποιαδήποτε ιδιαιτερότητα μπορεί να έχουν- για να προετοιμαστούν για το κοινό τους μέλλον

Σημαίνει ,επιπλέον, ένα σχολείο στο οποίο κανένα παιδί δεν αποκλείεται από την απόκτηση όλων των εφοδίων που χαρακτηρίζουν ένα μορφωμένο άνθρωπο.
Το δημοκρατικό σχολείο οργανώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχει σε όλα τα παιδιά τη δυνατότητα επίτευξης όλων των στόχων της εκπαίδευσης χωρίς οποιεσδήποτε εκπτώσεις στην ποσότητα και στην ποιότητα των μορφωτικών αγαθών.
·Προχωρούμε στη συγκρότηση μιας ενιαίας κίνησης που έχει ως στόχο τη διερεύνηση των στρεβλώσεων του Ελληνικού Δημόσιου Σχολείου και την κατάθεση προτάσεων , με:

- Διοργάνωση εκδηλώσεων
προβληματισμού (στα πλαίσια των αντίστοιχων που πραγματοποιήθηκαν στο 3ο ΓΕ.Λ Αγίας Παρασκευής)

- Προβολή επιλεγμένων ταινιών
από τον Ελληνικό και τον Παγκόσμιο κινηματογράφο ( στα πλαίσια της ομάδος «Σινεφίλ» )

- Διοργάνωση συζητήσεων
( με διευρυμένο ακροατήριο ) για θέματα Παιδείας.

Έχουμε τη στήριξη ορισμένων καθηγητών από τα τέσσερα Λύκεια που προαναφέρθηκαν , την ευχή των γονέων μας , και
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ τη συμπαράσταση της Κοινωνίας


· Οι δραστηριότητες μας θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Γυμνασίου της Αγίας Παρασκευής.

· Την Κυριακή , 8-03-2009 και στις 6.30 μμ , θα προβληθεί η ταινία «ΜΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΑ» και θα ακολουθήσει συζήτηση. Κατά πάσα πιθανότητα θα παρευρίσκονται και κάποιοι από τους Συντελεστές της ταινίας.



Η πρώτη εκδήλωση της συμπαράστασης , που διεκδικούμε από την Κοινωνία , ήλθε ΑΜΕΣΩΣ.



«ΑΝΟΙΞΗ» στο Δημόσιο Σχολείο


Όταν μαθητές από τα Λύκεια της πόλης σου δημιουργούν «Μαθητική Κίνηση για ένα Ανθρώπινο και Δημοκρατικό Σχολείο»


Όταν εκπαιδευτικοί από τα Λύκεια της πόλης σου συμμετέχουν και στηρίζουν αυτή την κίνηση

Τότε

ένας ενεργός πολίτης, που υπήρξε μέλος του μαχόμενου κινήματος των γονιών, όταν τα παιδιά του ήταν μαθητές,
τι άλλο μπορεί να κάνει από το να ζηλέψει που αυτά γίνονται σήμερα και όχι «ΤΟΤΕ»

ένας σημερινός δημοτικός σύμβουλος και μάλιστα υπεύθυνος της Κοινωνικής Πολιτικής,τι άλλο μπορεί να κάνει από το να στηρίξει αυτή την «ΚΙΝΗΣΗ»

αυτό λοιπόν κάνω: ΖΗΛΕΥΩ και ΣΤΗΡΙΖΩ με όλες μου τις δυνάμεις,
ως ενεργός πολίτης, ως δημοτικός σύμβουλος, ως υπεύθυνος της Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου, ως πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής.

Σαν μια μικρή συμβολή στον διάλογο, στον προβληματισμό, που αναπτύσσεται σ’ αυτό το blog, παραδίνω για δημοσίευση μια εισήγηση που έγινε πριν επτά (7) χρόνια και που ακόμα πιστεύω έχει την αξία της.

Μιχάλης Γαβράς
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Ενεργός Πολίτης

8 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger Μακης Ματσουκας είπε...

Για μενα η ουσια ειναι οτι παρα τα εμποδια προχωραμε μπροστα.Να ξερετε οτι και εμεις θα κανουμε ο,τι μπορουμε για να πετυχουμε το στοχο μας, που εχει ηδη αναφερθει στο κειμενο.Μακαρι να εχουμε αυτη τη φορα τη συμπαρασταση ολων και να μην αναλωθουμε παλι σε ανουσιες αντιπαραθεσεις με ανθρωπους που δε θελουν καν να προσπαθησουμε για ενα καλυτερο σχολειο.

28 Φεβρουαρίου 2009 στις 10:23 π.μ.  
Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΚΙΝΙΣΗ ΜΑΣ!!ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ!ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΣΤΟ 3ο (ΓΥΜΝΑΣΙΟ)........ΣΙΣΚΟΣ ΝΙΚΟΣ

28 Φεβρουαρίου 2009 στις 11:25 π.μ.  
Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Επιμένω, να πάμε πέρα από τα προγράμματα του υπουργείου και να μπούμε σε μία παιδεία της κατανόησης.
Μας το υπαγορεύει η “ταυτότητα” του δασκάλου, η κραυγή της αθωότητας των παιδιών και ο κύκλος των χαμένων ποιητών. Να εισχωρήσουμε στους λαβύρινθους των πόθων τους, να κάνουμε τους λογαριασμούς μας με τα προβλήματά μας, να κοιτάξουμε μέσα μας. Να αναζητήσουμε την ταυτότητά μας. Και γιατί όχι να την ξαναφτιάξουμε.
Η ίδρυση της Μαθητικής Κίνησης ας αποτελέσει την απαρχή σε τοπικό επίπεδο για, ελπίδα , πολιτισμό, αξιοπρέπεια, παιδεία, σεβασμό, ανθρώπινες σχέσεις.
Ελπίζω στους νέους ανθρώπους . Εμείς θα πρέπει ν’ αποτρέψουμε αυτούς από το να αισθανθούν ξένοι μέσα στην ίδια τους τη ζωή.
Την Κυριακή 08/03/09 στις 6.30μμ θα είμαι κοντά σας, για να ξαναδώ την απαγορευμένη ταινία.
Μάνος Λιοδάκης

28 Φεβρουαρίου 2009 στις 2:55 μ.μ.  
Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Και να αδερφέ μου που μάθαμε να κουβεντιάζουμε ήσυχα, ήσυχα κι απλά.
Καταλαβαινόμαστε τώρα δε χρειάζονται περισσότερα.
Κι αύριο λέω θα γίνουμε ακόμα πιο απλοί.
Θα βρούμε αυτά τα λόγια που παίρνουνε το ίδιο βάρος σ' όλες τις καρδιές,
σ' όλα τα χείλη, έτσι να λέμε πια τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη.
Κι έτσι που να χαμογελάνε οι άλλοι και να λένε:
"Τέτοια ποιήματα σου φτιάχνω εκατό την ώρα".
Αυτό θέλουμε κι εμείς.
Γιατί εμείς δεν τραγουδάμε για να ξεχωρίσουμε, αδελφέ μου, απ' τον κόσμο.
Εμείς τραγουδάμε για να σμίξουμε τον κόσμο.

Από τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου

Δεν ξέρω πως μού'ρθε...
Γ. Γιαγκίνης

28 Φεβρουαρίου 2009 στις 7:42 μ.μ.  
Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Όταν κάπου στις αρχές Δεκεμβρίου στο Β1 μαζί με τον Δημήτρη τον Γιαγκίνη και τα άλλα παιδιά σκεφτήκαμε την προβολή κάποιων ταινιών πέρα από τα στεγανά πλαίσια της τάξης, δεν μπορούσα να φανταστώ αυτά τα οποία θα επακολουθούσαν! Και τώρα έχουμε φτάσει αρκετά ψηλά. Καλώ όλους, μαθητές, γονείς, συναδέλφους, να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή, να δώσουμε μια άλλη εικόνα του σημερινού σχολείου, να δώσουμε στα παιδιά ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ για έναν κόσμο καλύτερο. We are the world, we are the childrens, είμαστε ο κόσμος, είμαστε τα παιδιά έλεγε το τραγούδι κι αυτή είναι η πραγματικότητα. Ανεξάρτητα τι πιστεύουμε ο καθένας, ανεξάρτητα αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε σε όλα ή σε μερικά ή σε λίγα, ας ακούσουμε κάποτε τη φωνή της νεολαίας. Κάποτε υπήρξαμε κι εμείς 16χρονοι νέοι και θέλαμε ελπιδοφόρους καθηγητές και γονείς να δημιουργήσουμε μαζί τους μια καλύτερη και δικαιότερη κοινωνία. Καλώ λοιπόν όλους μέσα από αυτή την ιστοσελίδα να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις. Θα ήθελα επίσης να γίνει και μια σχετική ανάρτηση στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου για να ενημερωθεί και ο σύλλογος διδασκόντων. Κι επειδή είμαι "ποιητής" ας κλείσω με ένα ποίημα:

"Άναψα όλα τα φώτα κι έδωσα παράσταση
σαν πεθάνει μια αγάπη δεν γνωρίζει ανάσταση

Τα βεγγαλικά σου μάτια λάμπουν σαν το φώσφορο
σαν νυχτερινά καράβια που περνούν το Βόσπορο"

28 Φεβρουαρίου 2009 στις 8:06 μ.μ.  
Ο χρήστης Blogger Θανάσης Παπαδημητρίου είπε...

Μετά την ανακοίνωση της ίδρυσης της Μαθητικής Κίνησης , δηλώνω ότι:
1. Θα συμπαρίσταμαι ΟΛΟΨΥΧΑ στην προσπάθεια που ξεκινούν οι μαθητές και οι μαθήτριες μας.
2. Μέσα στην προσεχή εβδομάδα , θα παραχωρήσω το παρόν ιστολόγιο στην αποκλειστική ευθύνη της συντονιστικής τους επιτροπής.

28 Φεβρουαρίου 2009 στις 8:57 μ.μ.  
Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Aγαπητε κυριε Παπαδημητριου και αγαπητοι συμμαθητες μου.Ειμαι ενθοθσισμενος εξαιτιας αυτης της ερυενας που εγινε σχετικα με το Ελληνικο Δημοσιο Σχολειο.Δεν θα ηθελα να σχολιασω τα τραγικα αποτελεσματα αλλα οτι αυτη η ερευνα δειχνει επιτελους αυτο που θελησαμε με τον κυριο Παπαδημητριου να δειξουμε εξαρχης.Αυτη η γενια επιτελους αμφισβητει την ανικανοτητα του κρατους ,των κομματων,των αρκετων κακων καθηγητων ,και αμφισβητει συνολικα την κοινωνια και τα αδιεξοδα της.Αλλα δεν μενουμε εδω περα στασιμοι οπως οι προηγουμενες γενιες,δημιουργουμε εκδηλωσεις και συνεχομενες προσπαθειες για ενα καλυτερο αυριο .Μπορει να φανταζουν ολα αυτα αρκετα ρομαντικα αλλα τουλαχιστον δεν θα προχωραμε σε σαραντα χρονια φτυνοντας μας τα παιδια μας που τους παραδωσαμε μια κοινωνια μεσα στην σαπιλα στην δυστυχια και στην μιζερια,αλλα θα προχωραμε με ψηλα το κεφαλι γιατι προσπαθουμε για το καλυτερο σχολειο παρα τα πολλαπλα εμποδια που συνανταμε.Πραγματικα ευχαριστουμε τους καθηγητες που ειναι στο πλευρο μας και θυσιαζονται καθημερινως και ας κλεισω με τα λογια του Che Guevara: hasta la victoria siempre(παντα μπροστα για την νικη)

28 Φεβρουαρίου 2009 στις 10:59 μ.μ.  
Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Ετσι πρεπει να προχωραμε και να αφηνουμε καποια δυσαρεστα γεγονοτα εκει που ανηκουν,στο παρελθον.Η ελπιδα πεθαινει παντα τελευταια καθως εμείς καθοριζουμε το μελλον μας.Αυτη η προσπαθεια δειχνει την επιμονη και την γεναιοτητα ολων μας.Θα τα πουμε στο γυμνασιο την κυριακη.

Ρουμανάς Πέτρος

3 Μαρτίου 2009 στις 2:49 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα